LES PEUPLES LIBRES
LES PEUPLES LIBRES
Forum de la Guilde des Peuples Libres sur Sirannon

AccueilAccueil  portailportail  FAQFAQ  RechercherRechercher  MembresMembres  S'enregistrerS'enregistrer  ConnexionConnexion 

LES PEUPLES LIBRES :: Ressources Humaines, Elfes, Naines et Hobites :: Laimīgā nedēļa, kad uzvarēja mazais

Laimīgā nedēļa, kad uzvarēja mazais

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant

Auteur Message
harlequinguenevere
Messager de l'auberge solitaire

MessageSujet: Laimīgā nedēļa, kad uzvarēja mazais  Posté leDim Mai 10, 2026 2:03 pm Répondre en citant

Esmu sociālais darbinieks. Jā, tā profesija, par kuru daudzi runā ar žēlumu, bet es to mīlu. Mani sauc Gints, un es strādāju ar ģimenēm, kurām nav viegli. Bērni, kas neēd brokastis, mātes, kas raud pēc tam, kad es aizeju, tēvi, kuri nespēj pabarot savus bērnus, lai kā cenšas. Katru dienu es redzu postsovjetisko realitāti no otras puses. Un katru dienu es mēģinu tur ienest kaut mazu gaismu. Bet pašam tās gaismas dažreiz pietrūkst.

Pirms pieciem mēnešiem mans draugs Jānis, kurš strādā par programmētāju, ieteica man pamēģināt vienu platformu. "Tas nav par naudu, Gint," viņš teica. "Tas ir par pārslēgšanos. Tev vajag kaut ko, kur nav jāglābj pasaule." Es pasmējos. Bet vakarā, kad atgriezos tukšajā dzīvoklī (sieva aizgājusi pirms diviem gadiem, bērnu nav), es atvēru datoru un ierakstīju "vavada latvia". Sākumā tikai paskatīties. Reģistrēties? Kāpēc gan ne.

Viss izskatījās krāsaini, gandrīz bērnišķīgi. Bet man patika tas, ka neviens neprasīja manu stāstu. Nevienam nerūpēja, cik ģimeņu es apmeklēju dienā. Vajadzēja tikai naudu. Es ieliku divdesmit eiro – summu, ko varēju atļauties pazaudēt. Un sāku griezt.

Pirmajā vakarā es neko nesapratu. Visi tie bonusi, līnijas, simboli. Jutos kā mans dators kolēģis, kurš mēģina saprast jauno programmu. Bet pēc pusstundas es jau biju iekārtojies. Zaudēju desmit. Atlikušos desmit izņēmu atpakaļ. Neveiksme. Bet kaut kāda ziņkāre palika.

Tajā pašā nedēļā notika kaut kas smags darbā. Viena ģimene, pie kuras strādāju jau pusgadu, zaudēja pabalstus. Māte ieradās manā kabinetā un vienkārši nosēdās uz grīdas. Nerunāja. Tikai skatījās. Es zvanīju, rakstīju, mēģināju kaut ko mainīt. Bez rezultāta. Vakarā es aizgāju mājās pilnīgi iztukšots. Atvēru vavada latvia, ieliku desmit eiro. Un tikai griezu. Mehāniski. Bez domām. Tā bija kā meditācija. Zaudēju septiņus. Bet nejutos slikti. Jutos atbrīvots.

Nākamajā dienā atkal ieliku desmit. Šoreiz laimēju piecpadsmit. Nē, ne miljonu. Bet sajūta – es kaut ko spēju. Tikai to. Es izņēmu laimestu un nopirku ziedus savai sekretārei (viņai bija dzimšanas diena). Viņa pasmaidīja. Tā bija mana pirmā uzvara – nevis nauda, bet smaids, ko es varēju uzdāvināt, pateicoties vavada latvia.

Trešajā vakarā es nolēmu riskēt nedaudz vairāk. Ieliku piecdesmit eiro. Izvēlējos spēli ar baloniem – jāuzmin, kurš balons plīsīs. Bērnu spēle, bet ar naudu tas kļūst nopietni. Uzvarēju pirmajā raundā – divdesmit. Otrajā – zaudēju. Trešajā – uzvaru piecdesmit. Bilance auga. Lēnām, bet auga. Kad beidzot apstājos, man bija simt astoņdesmit eiro. Tikai simt astoņdesmit. Bet man tā šķita milzīga nauda. Jo tā nebija no algas. Tā bija no veiksmes.

Es izņēmu visu. Nopirku siltas drēbes tai ģimenei, kas zaudēja pabalstus. Nevis no sava kabata, bet no tā, ko uzvarēju. Sajūta bija neaprakstāma – it kā es būtu zaglis, bet tajā pašā laikā glābējs. Es nevaru to izskaidrot. Varbūt tāpēc es turpināju.

Nākamajās divās nedēļās es iepazinu vavada latvia no visām pusēm. Dažreiz laimēju, dažreiz zaudēju. Bet nekad vairāk par to, ko biju plānojis. Es izstrādāju savu sistēmu – katru vakaru pirms gulētiešanas desmit eiro, stunda spēles, tad beigt. Neatkarīgi no tā, vai esmu plusā vai mīnusā. Tas darbojās. Man tas nebija atkarība. Tā bija rutīna. Tāda pati kā zobu tīrīšana vai rīta kafija.

Kādu dienu kolēģe Elīna man jautāja: "Gint, tu pēdējā laikā izskaties mierīgāks. Kas noticis?" Es pasmaidīju un nepateicu taisnību. Jo kā lai pasaka – es, sociālais darbinieks, spēlēju kazino internetā? Tā ir pretruna ar visu, ko es mācu saviem klientiem. Bet es sev teicu – tas nav par naudu. Tas ir par to, ka dažreiz cilvēkam vajag pabūt vienam ar risku, bez pienākuma glābt citus. Tikai sevi.

Šodien es joprojām spēlēju. Reizi nedēļā. Nelielas summas. Un katru reizi, kad uzvaru (lai cik maza būtu uzvara), es to saistu ar kaut ko labu – nopērku saldējumu, atstāju dzeramnaudu vairāk, ziedoju kādam labdarībā. Tā ir mana filozofija – laimests ir jāatdod tālāk. Citādi tas zaudē jēgu.

Vai es iesaku citiem? Nē. Es zinu, cik bīstamas var būt azartspēles. Bet es zinu arī to, ka man tās palīdzēja atrast līdzsvaru. Un tas ir vairāk, nekā es varēju cerēt. Varbūt tāpēc es rakstu šo – nevis lepojos, bet dalos. Jo dažreiz veiksme nenāk kā liels džekpots. Tā nāk kā maza gaisma tumšā vakarā. Un ja tu to vari izmantot, lai iedegtu gaismu citam – tas ir īstais laimests. Vavada latvia man to iemācīja. Paldies par to.

Laimīgā nedēļa, kad uzvarēja mazais

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut de page

Page 1 sur 1