harlequinguenevere Messager de l'auberge solitaire
|
Sujet: 47 złotych i nowy początek Jeu Mai 07, 2026 5:13 pm |
|
|
Zanim opowiem, co się stało, musicie zrozumieć, w jakim miejscu wtedy byłem. Mówi się, że nie gra się na ostatnie pieniądze. Ja akurat nie miałem nawet ostatnich. Byłem na dnie.
Nazywam się Ola, mam dwadzieścia dziewięć lat i od ośmiu miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim. Zdiagnozowali u mnie depresję. Nie taką "smutno mi", tylko taką, że nie wstawałam z łóżka przez trzy tygodnie, a jedyne, co jadłam, to suchary, które podsuwała mi mama, gdy wpadała z wizytą. Mieszkałam sama w kawalerce na Mokotowie, z kotem, który też chyba wpadł w depresję, bo spał razem ze mną po szesnaście godzin.
Leki brałam. Terapia? Chodziłam, ale modliłam się, żeby skończyło się jak najszybciej. Psycholożka była miła, ale ciągle pytała "jak się z tym czujesz", a ja nie miałam pojęcia, jak się czuję. Czułam pustkę. Tyle.
W tamtym tygodniu skończyły mi się oszczędności. ZUS zwlekał z decyzją o kontynuacji świadczenia. Na koncie miałam czterdzieści siedem złotych i osiemdziesiąt groszy. Do końca miesiąca zostało dziesięć dni. W lodówce – pół kostki masła, dwa jajka i keczup. Płakałam wieczorem, żeby nikt nie słyszał. Kot łasił się do mnie, jakby chciał powiedzieć: "spoko, jakoś to będzie".
I wtedy, w czwartek wieczorem, przewijałam telefon w łóżku. Myślałam o tym, żeby napisać do mamy o pożyczkę. Ale ona też nie miała – żyje z emerytury. A dumy mi nie brakowało. Klikałam w zdjęcia na Instagramie, oglądałam rolki z kotami, wszystko takie kolorowe i śmieszne, a ja czułam się jak duch.
Nagle wyskoczyła mi reklama. Nie wiem, czy to algorytmy wyczuły moją desperację, czy zwykły przypadek. Ale zobaczyłam napis vavada i jakieś obietnice bonusów. Normalnie bym przewinęła. Ale akurat w tej sekundzie coś we mnie pękło. Pomyślałam: "Mam 47 zł. Tatę. Do wypłaty i tak nie dotrwam. Co mi zostało do stracenia?"
Zainstalowałam aplikację w minutę. Rejestracja – tak prosta, że nie musiałam nawet wstawać z łóżka. Wpłaciłam ostatnie 47 zł. Wiedziałam, że to idiotyczne. Że powinnam kupić za to ryż i pasztetową. Ale psycholożka mówiła, żebym robiła "rzeczy, które sprawiają mi przyjemność". A ja nie pamiętałam, kiedy ostatnio czułam przyjemność z czegokolwiek.
Może hazard? Może to zabrzmi jak desperacja, ale w sumie – była to desperacja.
Nie znałam się na slotach. Weszłam w pierwszą grę z brzegu – jakieś wróżki, kryształy, magia. Postawiłam 1 zł. Przegrałam. 2 zł – przegrałam. 3 zł – bonus. Bonus dał mi 15 zł. Byłam na zero. Postawiłam kolejne 5 zł – wygrałam 20. Uśmiechnęłam się. Pierwszy raz od tygodni.
Grałam tak przez godzinę. Powoli. Bez ciśnienia. Raz konto spadało do 10 zł, raz rosło do 60. To było jak huśtawka, ale nie czułam lęku. Czułam, że wreszcie na czymś mi zależy. Nawet jeśli tym czymś była głupia cyferka na ekranie.
Około północy zmieniłam grę. Wybrałam automaty z owocami – stare, proste, bez skomplikowanych funkcji. Stawka 2 zł. Kręcę, kręcę, nic. Kręcę dalej – trzy wiśnie. Wygrana 10 zł. Kręcę – trzy cytryny. 15 zł. W pewnym momencie – trzy arbuzy. I wtedy zaczęło się coś dziwnego.
Maszyna weszła w tryb turbo. Nie wiem, czy to był błąd, czy funkcja specjalna, ale spiny leciały same. Ekran migał, dźwięki zlewały się w jeden hałas. Patrzyłam z otwartą buzią, jak kwota rośnie. 80 zł, 150 zł, 320 zł, 580 zł. Zatrzymało się na 740 zł.
Siedziałam w ciemnym pokoju, oświetlona tylko światłem telefonu. Kot spał na moich nogach. Nie mogłam oddychać. Nie dlatego, że wygrałam – tylko dlatego, że przez te kilka sekund nie myślałam o swojej depresji, o pustce, o samotności. Myślałam tylko o arbuzach i cytrynach.
Wypłaciłam wszystko. 740 zł. Przelew wszedł na konto w ciągu nocy. Rano wstałam, ubrałam się, wyszłam z domu. Pierwszy raz od dwóch tygodni. Poszłam do sklepu. Kupiłam jedzenie na tydzień – makaron, sosy, ser, jogurty, nawet schabowego na obiad. Potem poszłam do apteki po leki. A potem – do kwiaciarni. Kupiłam sobie żółte tulipany. Postawiłam je na stole w kuchni. I zapłakałam.
Nie ze smutku. Z czegoś, czego nie umiałam nazwać.
Kilka dni później opowiedziałam o wszystkim psycholożce. Myślałam, że będzie mnie strofować. A ona zapytała: "Co czułaś, gdy grałaś?" – "Adrenalinę. I tyle." – "A co czułaś, gdy wygrałaś i poszłaś do kwiaciarni?" – "Że jestem w stanie coś zrobić."
Nie mówię, że hazard to terapia. Bo nie jest. To niebezpieczna ścieżka. Ale tamtej nocy vavada dało mi coś, czego nie dały leki ani rozmowy. Dało mi dowód, że jeszcze czuję. Że moje emocje nie są martwe. Że potrafię się cieszyć, bać, wściekać, mieć nadzieję.
Przez kolejne tygodnie nie grałam. Skupiłam się na dojściu do siebie. Zmieniłam terapię, zaczęłam wychodzić na spacery. Wróciłam do pracy na pół etatu. Minęło pół roku. Dziś jest lepiej. Dużo lepiej.
Czasem, gdy mam gorszy dzień, wchodzę na konto. Nie po to, żeby wygrać. Po prostu, żeby przypomnieć sobie tę noc, gdy 47 zł odmieniło coś w mojej głowie. Stawiam 5 zł, trzy spiny. Często przegrywam. Rzadko wygrywam. Ale to nie o to chodzi.
To o to, że czasem trzeba zaryzykować ostatnie, żeby zrozumieć, że życie nie skończyło się na chorobie. Że wciąż może zaskoczyć. Nawet jeśli tym zaskoczeniem jest głupia wygrana w automacie o trzeciej nad ranem.
Nie polecam tego jako rozwiązania. Ale jako przypomnienie? Może tak. Czasem potrzebujemy iskry, gdziekolwiek się pojawi. Nawet w miejscu, które z pozoru jest tylko hazardem. |
|