LES PEUPLES LIBRES Forum de la Guilde des Peuples Libres sur Sirannon
|
 |
|
|
|
| Auteur |
Message |
harlequinguenevere Messager de l'auberge solitaire
|
Sujet: Η κυρία Αρετή, το Διαδίκτυο και τρεις νύχτες που άλλαξαν τα Lun Mai 11, 2026 9:47 am |
|
|
Δεν έχω καμία σχέση με τζόγο. Μηδέν. Η ζωή μου είναι χαρτιά, ραντεβού σε συμβολαιογράφους και καφέδες που κρυώνουν πριν τους πιω. Είμαι 48 χρονών, έχω ένα μικρό λογιστικό γραφείο, και η μεγαλύτερη επικινδυνότητα μου είναι όταν τρώω πικάντικο μετά τις δέκα το βράδυ. Οπότε όταν συνέβη αυτό που θα σου πω, ούτε εγώ η ίδια δεν το πίστευα.
Όλα ξεκίνησαν από μια καραντίνα. Όχι η μεγάλη, μια μικρή, προληπτική, που έμεινα σπίτι για δέκα μέρες γιατί κάποιος στο ταμείο της τράπεζας βγήκε θετικός. Δέκα μέρες. Χωρίς γραφείο. Χωρίς πελάτες. Μόνο εγώ, ο καναπές, και μια απίστευτη βαρεμάρα που με έκανε να μετράω τα πλακάκια της κουζίνας. Την πέμπτη μέρα, είχα ήδη δει όλες τις σειρές που υπάρχουν, είχα καθαρίσει κάθε γωνιά, και είχα μάθει απέξω τις διαφημίσεις.
Το βράδυ εκείνης της μέρας, χαζεύοντας στο κινητό, είδα μια αγγελία. Όχι κάτι φανταχτερό. Μια μικρή, σχεδόν ντροπαλή εικόνα: ένας κύκλος που γύριζε και έγραφε «Δοκίμασε την τύχη σου». Γέλασα. Κυριολεκτικά γέλασα. «Εγώ; Τύχη;» σκέφτηκα. Όλη μου τη ζωή τη σχεδίαζα με νούμερα. Τίποτα δεν άφηνα στην τύχη. Ούτε καν την ώρα που θα πλυνόμουν.
Αλλά η πλήξη κάνει περίεργα πράγματα.
Πάτησα. Κατέβασα μια εφαρμογή. Δεν είχε καν όνομα που να θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι η εγγραφή δεν ζητούσε πολλά. Ένα email, ένα ψευδώνυμο, μια κατάθεση μικρή. Έβαλα 20 ευρώ. Είπα στον εαυτό μου: «Αυτά είναι για δύο κινηματογράφους που δεν θα πάω». Και ξεκίνησα.
Τα πρώτα δέκα λεπτά ήμουν χάλια. Δεν καταλάβαινα τι πατάω. Τα κουμπιά ήταν παντού, τα φώτα άναβαν και έσβηναν, και ένιωθα σαν την πεθερά μου μπροστά σε τηλεκοντρόλ. Έχασα γρήγορα 15 ευρώ. «Βλέπεις;» μου είπε το μυαλό μου. «Σου το ‘λεγα». Αλλά κάτι με κράτησε. Δεν ήταν η απληστία. Ήταν η περιέργεια. Ήθελα να δω αν μπορώ να το κάνω σωστά – σαν να λύνω μια άσκηση λογιστικής.
Τότε άλλαξα παιχνίδι. Διάλεξα ένα κλασικό, χωρίς πολλά φρου φρου, με τρία ρολά και μία γραμμή πληρωμής. Παλιό, ήσυχο, σαν τα φρουτάκια που είχε κάποτε μια καφετέρια στην πλατεία. Και εκεί, σιγά σιγά, άρχισα να κερδίζω. Όχι πολλά. Δύο ευρώ, πέντε, δέκα. Μέσα σε μισή ώρα, είχα φτάσει τα 70. Το αίμα μου άρχισε να χτυπάει πιο γρήγορα. Σηκώθηκα, ήπια νερό, ξανακάθισα.
Εκείνη τη στιγμή, συνέβη κάτι περίεργο. Ένιωσα ότι το μηχάνημα με άκουγε. Όχι μεταφυσικά – λογικά. Σαν να είχε αρχίσει να δουλεύει υπέρ μου. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Είχα βρει έναν ρυθμό. Πάταγα, περίμενα, ξαναπάταγα. Χωρίς φόβο. Χωρίς αγωνία. Διάβασα κάπου μέσα στην εφαρμογή ότι δεν είναι όλες οι πλατφόρμες ίδιες. Κάποιες είναι σχεδιασμένες για να σε κρατάνε στο παιχνίδι με υγιή τρόπο. Κάποιες άλλες, όχι. Εκείνη τη νύχτα είχα την αίσθηση ότι είχα πέσει σε ένα από τα καλύτερα καζίνο online που κυκλοφορούν. Και σκεφτόμουν: «Μακάρι όλοι να μπορούσαν να έχουν αυτή την εμπειρία».
Το βράδυ εκείνο σταμάτησα στα 120 ευρώ. Δεν ήθελα να το παρατραβήξω. Το πάτησα, έκλεισα, και πήγα για ύπνο χαμογελώντας. Κοιμήθηκα σαν πουλάκι. Το πρωί όμως, με το που άνοιξα τα μάτια, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν εκείνο το κόκκινο κουμπί. Δεν το φοβήθηκα αυτό. Το σεβάστηκα. Είπα: «Αν ξαναπαίξεις, θα το κάνεις με ψυχραιμία. Δεν θα γίνεις από αυτούς που κυνηγάνε αέρα».
Τη δεύτερη νύχτα, αποφάσισα να ανέβω λίγο. Έβαλα 50 ευρώ. Δεν ήταν ανάγκη, αλλά ήθελα να δω τι θα γίνει αν τολμήσω λίγο παραπάνω. Και εκεί, με το πρώτο μισάωρο, μια γραμμή, μια κερασιά, ένα εφτάρι – δεν θυμάμαι ακριβώς – και ξαφνικά βρέθηκα με 400 ευρώ. Τέσσερα. Εκατό. Ευρώ.
Ναι, καλά διάβασες.
Κάθισα στην καρέκλα μου, με το ένα χέρι στην κούπα του τσαγιού και το άλλο να τρέμει πάνω από το κινητό. Κοίταξα το ταβάνι. Κοίταξα το ρολόι. Ήταν 11:22 το βράδυ. Δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Απλά έβγαλα φωτογραφία την οθόνη. Δεν ξέρω γιατί. Για να το θυμάμαι. Για να μην μου φύγει.
Σταμάτησα ξανά. Δεν πείραξα τα λεφτά. Τα άφησα εκεί, στην άκρη, σαν μια μικρή υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ότι η ζωή μπορεί να είναι λίγο πιο διασκεδαστική από τα χαρτιά και τις φορολογικές δηλώσεις.
Την τρίτη νύχτα, δεν έπαιξα. Σκέφτηκα να το κάνω, αλλά είχα έναν ύπουλο πονοκέφαλο. Αντ’ αυτού, έκανα έρευνα. Διάβασα όρους, προϋποθέσεις, τα πάντα. Έμαθα ότι στα αξιόπιστα μέρη, τα καλύτερα καζίνο online δεν σε ξεγελούν με δήθεν δώρα που είναι παγίδες. Σου δίνουν μπόνους χωρίς υπερβολές, ξεκάθαρες γραμμές, και το πιο σημαντικό – γρήγορη εξαγωγή κερδών. Αυτό με κέρδισε. Όχι τα παιχνίδια. Η διαφάνεια. Σε μια εποχή που όλοι σε κλέβουν, εκείνο το μέρος μου φάνηκε τίμιο. Σαν ένας καλός λογιστής, δηλαδή σαν εμένα.
Τελικά, την τέταρτη μέρα, σήκωσα τα χρήματα. Τα 400 ευρώ έγιναν 387 μετά από μια μικρή προμήθεια – δεν πειράζει. Τα έβαλα στον τραπεζικό μου λογαριασμό και αγόρασα μια ηλεκτρική σκούπα που την ήθελα δύο χρόνια. Καινούργια, αθόρυβη, ρομπότ. Όταν έφτασε, την ονόμασα «Τζάκποτ». Γελάω ακόμα με αυτό.
Δεν το είπα σε πολλούς. Μόνο στη φίλη μου τη Μαρίνα, που δεν πιστεύει σε τίποτα και γέλασε κι εκείνη. «Εσύ;» μου είπε. «Η λογίστρια που ζυγίζει και την ζάχαρη για τον καφέ;» Της έδειξα τη φωτογραφία. Σώπασε. Μετά με αγκάλιασε και μου είπε: «Καλά, αλλά μην το κάνεις συνήθεια». Κι έχει δίκιο.
Σήμερα, δεν παίζω παρά μια φορά το δίμηνο, τα Σαββατοκύριακα, μετά τα μεσάνυχτα, όταν όλοι κοιμούνται. Βάζω ένα μικρό ποσό, βάζω μουσική, και παίζω σαν να λύνω σταυρόλεξο. Μερικές φορές κερδίζω. Τις περισσότερες, όχι. Αλλά δεν το κάνω για τα λεφτά. Το κάνω για εκείνο το συναίσθημα ότι – για λίγα λεπτά – η ζωή δεν είναι μια σειρά από αποδείξεις, αλλά μια μικρή ανάσα.
Και ξέρεις τι; Από τότε που κέρδισα εκείνα τα 400 ευρώ, κάτι μέσα μου άλλαξε. Όχι επειδή έγινα πλούσια. Αλλά επειδή έμαθα ότι ακόμα κι εγώ, η κλασική Αρετή από τα Προσφύγια, μπορώ να ρισκάρω. Μπορώ να δω ένα κόκκινο κουμπί και να το πατήσω χωρίς να τρέμω. Μπορώ να κερδίσω, αλλά κυρίως μπορώ να χάσω χωρίς να πέσω κάτω.
Η σκούπα δουλεύει τέλεια, παρεμπιπτόντως. Κάθε βράδυ που γυρνάω σπίτι και την βλέπω να σκουπίζει μόνη της, θυμάμαι εκείνες τις τρεις νύχτες. Τη μοναξιά της καραντίνας. Την απελπισία της πλήξης. Και χαμογελάω. Γιατί καμιά φορά, η ευτυχία δεν μπαίνει από την μπροστινή πόρτα με κραυγές και σημαίες. Μπαίνει αθόρυβα, μέσα από ένα κινητό, ένα κακό wifi, και μια απόφαση που στην αρχή έμοιαζε με τρέλα. Τελικά, το ρίσκο δεν είναι πάντα εχθρός της λογικής. Μερικές φορές, είναι το πιο λογικό πράγμα που έχεις κάνει ποτέ. |
|
|

|
|
|
|
|
| Page 1 sur 1 |
|
|